Champix bijwerkingen

Champix bijwerkingen

Zoals elk medicijn kent ook Champix bijwerkingen. Dit klinkt misschien eng, maar het hoeft geen reden te zijn om het daarom dan maar niet te gebruiken. Niet in de laatste plaats omdat de voordelen op lange termijn natuurlijk een stuk groter zijn, namelijk het stoppen met roken. Wel is het goed om te weten wat de bijwerkingen kunnen zijn. Zo kunt u er namelijk ook voorzorgsmaatregelen tegen nemen. Dit maakt het flink wat gemakkelijker vol te houden. Wie goed weet wat er verwacht mag worden zal immers een stuk minder lijden onder de klachten die bij het middel kunnen opkomen.

Niet altijd

Wat vooraf belangrijk is om te weten als het over Champix bijwerkingen gaat, is dat ze lang niet bij iedereen voorkomen. De meest voorkomende bijwerkingen komen slecht in tien tot dertig procent van de gevallen voor. Bij alle andere bijwerkingen is dat zelfs nog flink minder. Dat betekent dus dat er eigenlijk direct al weinig zorg is als het gaat om het gebruiken van dit medicijn om van het stoppen met roken een succes te maken. Bovendien is het eigenlijk nooit zo dat iemand meer dan één bijwerking te verduren krijgt. Dit maakt het dus nog wat minder lastig.

Champix bijwerkingen die vaker voorkomen

Er zijn een aantal Champix bijwerkingen die wat vaker voorkomen dan andere. Het gaat dan bijvoorbeeld om misselijkheid en slapeloosheid. Dit kan bij één tot drie op de tien mensen voorkomen. Dit zijn ook bijwerkingen die tot op bepaalde hoogte te bestrijden zijn. Zo kan de misselijkheid vaak worden voorkomen door Champix in te nemen met wat voedsel. Dit kan veel schelen. Als het gaat om slapeloosheid, dan kunnen slaapmiddeltjes goed helpen. Dit hoeven niet perse pillen te zijn. Slaapopwekkende thee en dergelijke kunnen ook goede hulpmiddelen zijn. Wie dus wat last heeft van slapeloosheid lost dit zo op.champix bijwerkingen

Minder vaak voorkomende Champix bijwerkingen

Er zijn ook Champix bijwerkingen die veel minder vaak voorkomen. Een voorbeeld zijn maag- en darmklachten. Dit is een bijwerking die bij veel medicijnen kan voorkomen wanneer met het gebruik begonnen wordt. Dit komt doordat de stoffen nu eenmaal in het begin een uitwerking op de stofwisseling hebben. Ook een droge mond, veranderde eetlust en wat gewrichts- of spierpijn kunnen optreden wanneer net begonnen is met het gebruik van Champix. Voor de bijwerkingen geldt eigenlijk altijd dat ze na ongeveer een week gaan afnemen. Na een dag of zeven heeft niemand hier dus nog last van.

Nauwelijks voorkomende bijwerkingen

Er zijn ook nog heel veel bijwerkingen die nauwelijks voorkomen, maar die wel kunnen gebeuren. Het gaat dan om koorts, beven, minder zin in seks of impotentie, verhoogde bloeddruk en hartkloppingen, wazig zien, huiduitslag en psychische klachten. Als één van dit soort klachten zich voordoet is het vaak slim om even een dokter te raadplegen. Vaak is dit namelijk een teken dat het medicijn niet geschikt is. Dit soort Champix bijwerkingen zijn meestal tekens dat er beter naar andere oplossingen gezocht kan worden. De arts kan hier dan een belangrijke rol in spelen. Neem dit dus altijd even door als dit gebeurt.

Wilt u nu stoppen met roken met behulp van Champix?